„Existuji pro ty, pro které existuji.“ (Vladimír Megre)

Ta největší dobrodružství začínají rozhodnutím, které vyšlo ze srdce. Já jsem se před lety vydala za myšlenkami, které se ozývají v kuchyních, na farmách, ve vinohradech, na trzích, u ohně nebo za kávovarem – od lidí, kteří se koukají o něco dál než většina. Postupně jsem ochutnávala jejich práci, pokoru a trpělivost, dřinu a přesvědčení. Tehdy moje texty přestaly popisovat a začaly tlumočit.

Během krásné práce pro Ambiente restaurants jsem zjistila, že když se do základů přimíchá dobrý záměr, může se vybudovat něco velkého, silného a nadčasového. Díky všem, kteří mi věří a nechávají mě růst, jsem našla sebedůvěru a troufla si rozepsat další kapitolu. O diverzitě, která se hromadí v mých textech a rozhovorech „do šuplíku“ a kterou stojí za to podpořit v gastronomii, v přírodě, ve společnosti a ve světě kolem nás. A proto…

Naslouchám, kladu otázky a snažím se pochopit odpovědi. Toulám se ve vyprávěních kuchařů, farmářů, vinařů, pekařů, vědců, geeků a vizionářů, sbírám inspiraci a transformuji úvahy do vět. Obdivuji řemeslo a řemeslníky, které pečují o půdu, proměňují surovinu v zážitek pro tělo i duši a zachovávají tradice. Učím se a každý rozhovor mi vysvětluje, co znamená gastronomie a kam až může dosáhnout.

Vracím se o krok zpět a snažím se oprášit význam jídla, které je každodenní potřebou, ale taky životní filosofií a politikou. Zvedám oponu a nakukuji do zákulisí, kde se vaří, maká, vaří a maká. Kde se vytváří hodnoty, umění a budoucnost.

Děkuji za svoji práci srdcem i rukama. Každý den se totiž dotýkám klávesnice, tužky a témat, která si zaslouží pozornost. Z diktafonu si přehrávám znalosti, názory a vědění zajímavých osobností a nechávám je proudit až do konečků prstů, které tančí nadšením a touží šířit to dál.